Sterkopen.nl Blog

  • Steenbok

    Steenbok is een van de oudste sterrenbeelden. Hij ligt op de ecliptica en is daarmee een van de 12 tekens van de dierenriem. De oude Babyloniërs noemden dit sterrenbeeld dankzij zijn vorm de "Geitvis". De nieuwe naam Steenbok is bedacht door de Romeinen. De Steenbok heeft een speciale betekenis voor de astrologie, omdat hij een teken van de dierenriem is.
     
    Vorm en positie:Steenbok
    De Steenbok is een vrij bescheiden sterrenbeeld, want hij heeft slechts twee sterren die helderder zijn dan klasse 3. De makkelijkste manier om de Steenbok te vinden is door de heldere sterren van de 'Zuidervis' en de ster Altair van het sterrenbeeld Arend op te zoeken. Als u die eenmaal gevonden heeft, maak dan een denkbeeldige lijn tussen deze sterren. Precies onder deze denkbeeldige lijn ligt het sterrenbeeld Steenbok.
     
    Rechte klimming: 20h 05m tot 21h 55m
    Declinatie: -9 tot-28°
     
    Helderste ster: Delta Capricorni (Deneb Algedi)
     
    Mythologie:
    De huidige Steenbok is een buitengewoon hybride wezen dat bestaat uit zowel geit als vis. Hij is ontstaan in de tijd van de Gigantomachie. In die tijd vervormden de goden zichzelf tijdens de strijd in verschillende dieren, zodat ze niet herkend werden. Op deze manier veranderde Hera, de vrouw van Zeus, zich ooit in een witte koe. Zeus veranderde ooit in een schaap. De god van de herders, Pan, deed er nog een schepje bovenop en veranderde in een combinatie van twee dieren. Zijn bovenlichaam kreeg de vorm van een geit en zijn onderlichaam werd een vis. Daar komt de bijnaam 'Geitvis' vandaan, die nu nog steeds van toepassing is op het sterrenbeeld Steenbok.
     
    Astrologische betekenis: Mensen die geboren zijn onder het sterrenbeeld steenbok zijn vaak plichtsgetrouw en serieus. Vanwege hun vlijt en realisme komen ze vaak hard over. Achter hun harde buitenkant schuilt echter meestal een gevoelige en warme persoonlijkheid. Het element van de Steenbok is aarde.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Arend, Boogschutter, Microscoop, Zuidervis, Waterman

  • Boogschutter

    Boogschutter is het zuidelijkste sterrenbeeld van de dierenriem, waardoor hij precies in het middelpunt van het sterrenstelsel staat. Boogschutter ligt tussen Schorpioen en Steenbok in en ligt heel dichtbij de sterrenrijke gebieden van de Melkweg. Vanwege zijn zuidelijke ligging kan Boogschutter vanaf sommige landen op het noordelijk halfrond moeilijk te zien zijn. Een aantal van zijn 22 sterren heeft planeten en dit sterrenbeeld heeft meer sterren met planeten dan ieder ander sterrenbeeld.
     
    Vorm en positie:Boogschutter
    Het sterrenbeeld Boogschutter doet qua vorm een beetje denken aan een theepot. De sterrenclusters van de Melkweg vormen de stoom die uit de tuit van de theepot komt. Daarnaast wordt de Boogschutter omringd door meerdere andere sterrenclusters, zoals de Lagunenevel. De helderste ster van de Boogschutter, Epsilon Sagittarii, is 250 keer zo helder als de zon. Als u de Boogschutter wilt opzoeken in de lucht kunt u de sterrenbeelden Steenbok en Schorpioen als richtlijn gebruiken. Steenbok ligt linksboven en Schorpioen ligt rechtsboven van de Boogschutter.
     
    Rechte klimming: 17h 43m tot 20h 28m
    Declinatie: -45 tot -12°
     
    Helderste ster: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
     
    Mythologie:
    Dit sterrenbeeld werd als eerste ontdekt door de Babyloniërs en daarna door de Soemeriërs. De laatsten identificeerden dit sterrenbeeld met de oppergod Pabilsag. De Grieken gaven het sterrenbeeld de naam Chiron, dit is inderdaad een boogschutter. Chiron was een centaur: hij had het lichaam van een paard en de torso van een man. Hij stond bekend om zijn goede vaardigheden met pijl en boog. Chiron was een dichter en mentor van mythologische helden zoals Hercules, Achilles en Aesculapius. Hij was onsterfelijk, maar nadat hij een verwonding opliep door een vergiftigde pijl wilde hij toch sterven. Zeus plaatste hem daarom in de hemel.
     
    Astrologische betekenis: Boogschutter is een teken van de dierenriem. Astrologen gaan ervan uit dat mensen die onder dit sterrenbeeld zijn geboren extroverte, nieuwsgierige en humorvolle mensen zijn. Boogschutters staan ook bekend als idealistisch en rechtvaardig. Het element van de Boogschutter is vuur.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Arend, Schorpioen, Zuiderkroon, Telescoop, Microscoop, Steenbok

  • Perseus

    Het sterrenbeeld Perseus is circumpolair, wat betekent dat hij het hele jaar door zichtbaar is. Perseus is vooral goed te zien in de herfst, omdat het sterrenbeeld dan hoog aan de hemel staat. Als u Perseus zoekt, kunt u het beste eerst de hoofdster, Capella, van het sterrenbeeld Voerman zoeken. Direct rechts van deze ster ziet u Mirphak, de hoofdster van het sterrenbeeld Perseus.
     
    Vorm en positie:Perseus
    Het sterrenbeeld Perseus wordt gekruist door het centrum van de Melkweg. Hij ligt ten oosten van de duidelijk zichtbare W-vorm van het sterrenbeeld Cassiopeia. Beginnend bij Mirphak, verschijnt de gestalte van Perseus met zijn lichaam en één been. Ten zuiden van Mirphak vindt men Algol, die erg opvalt vanwege zijn flikkering. In de Griekse mythologie verbeeldt de ongeluksster Algol met zijn flikkerende oog het afgehakte hoofd van Medusa.
     
    Rechte klimming: 1h 29m tot 4h 51m
    Declinatie: +31 tot +59 graden
     
    Helderste ster: Alpha Persei (Mirphak, auch Algenib)
     
    Mythologie:
    Het verhaal van Perseus is een centrale verhaallijn in de Griekse mythologie. Volgens de legende vertelde het Orakel van Delphi aan Akrisios, koning van de Griekse stadstaat Argos, dat hij op een dag door zijn kleinzoon gedood zou worden. Uit voorzorg liet hij zijn enige dochter Danaë opsluiten in een afgelegen toren. Zonder succes, want Zeus werd verliefd op Danaë en hij vond een manier om haar toch te kunnen zien. Danaë kreeg een zoon: Perseus. Akrisios liet haar en haar zoon in een lege houten kist opsluiten, die vervolgens in zee geworpen werd. Ze spoelden aan op het eiland Seriphos, waar Perseus uiteindelijk met Andromeda trouwde. Beide kregen een ereplaats in de hemel.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Cassiopeia, Andromeda, Driehoek, Ram, Stier, Voerman, Giraffe

  • Cassiopeia

    Cassiopeia is een opvallend sterrenbeeld in de noorderhemel. Cassiopeia is vanaf ons halfrond het gehele jaar zichtbaar. In het sterrenbeeld Cassiopeia bevindt zich een interessant hemellichaam, Cassiopeia A, die op de zon na de sterkste radiobron in de hemel is. Het gaat hierbij om het overblijfsel van een supernova, die in 1680 zichtbaar was vanaf de aarde. Hier is helaas geen registratie van bekend.
     
    Vorm en positie:Cassiopeia
    De vijf belangrijkste sterren van dit sterrenbeeld vormen de letter 'W'. De middelste punt hiervan wijst in de richting van de Poolster. Dit sterrenbeeld is daarom makkelijk te vinden in de sterrenhemel.
     
    Rechte klimming: 22h 57m tot 3h 41m
    Declinatie: +47 tot 78 graden
     
    Helderste ster: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
     
    Mythologie:
    In de Griekse mythe beweerde Cassiopeia mooier te zijn dan de dochters van de zeegod Nereus. Nereus deed daarop zijn beklag bij Poseidon, die als straf de dochter van Cassiopeia, Andromeda, aan het zeemonster Kepheus wilde offeren. De held Perseus redde Andromeda en bood haar zijn hand aan. Cassiopeia was daar weinig van onder de indruk en stemde met tegenzin in met het huwelijk. Tijdens de bruiloft vecht Perseus met een rivaal, die vervolgens in een steen veranderde. Poseidon maakte een eind aan dit dramatische verhaal door Cassiopeia en Kepheus naar de hemel te sturen.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het hele jaar door, voornamelijk in de herfst
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Andromeda, Ossenhoeder, Hagedis, Giraffe, Cepheus, Kleine Leeuw, Leeuw, Perseus

  • Andromeda

    Andromeda is een sterrenbeeld in de noorderhemel. Net als de Grote Beer is Andromeda het gehele jaar zichtbaar. Voor astrologen is Andromeda een bekend begrip, omdat ze de Andromedanevel (M31) bevat. Dit is een spiraalvormig sterrenstelsel met dezelfde vorm als de Melkweg.
     
    Vorm en positie:Andromeda
    Andromeda wordt verbonden met het sterrenbeeld Pegasus door de ster Alpheratz (rechtsonder op de afbeelding te zien). De drie helderste sterren van Andromeda, Alamak, Mirach en Sirrah vormen een perfecte rechte lijn. Bij goed weer is er net noordelijk van δ Andromedae een licht gloeiende nevelvlek te zien. Dit is het sterrenstelsel M31, de beroemde Andromedanevel.
     
    Rechte klimming: 22h 57m tot 2h 33m
    Declinatie: +21° tot +53°
     
    Helderste ster: Alpha Andromedae (ook wel Alpheratz or Sirrah)
     
    Mythologie:
    De Ethiopische koning Cepheus en zijn vrouw Cassiopeia hadden de zonde van ijdelheid begaan. Cassiopeia had beweerd mooier dan de Nereïden, de zeegodinnen uit de Griekse mythologie, te zijn. De Nereïden klaagden over deze belediging bij de zeegod Poseidon, die daarop het zeemonster Ketos erop uit stuurde. Ketos vernietigde de hele kustlijn van het land. Volgens een orakel kon het land alleen bevrijd worden van de vloek als Andromeda, het enige kind van de koninklijke familie, geofferd zou worden aan het zeemonster. Andromeda werd genadeloos aan een rots bij de zee vastgebonden om daar te wachten tot ze opgegeten zou worden door Ketos. Gelukkig hoorde de held Perseus van dit plan. Hij versloeg het monster, bevrijdde Andromeda en trouwde met haar.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het gehele jaar
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Cassiopeia, Hagedis, Pegasus, Vissen, Driehoek, Perseus

  • Schorpioen

    De Schorpioen is een opvallend sterrenbeeld. Hij ligt dicht bij het middelpunt van de Melkweg en tevens op de ecliptica als een van de 12 tekens van de dierenriem. Dankzij zijn scharen die gevormd zijn door heldere sterren en zijn typische gekrulde staart is de Schorpioen makkelijk te vinden in de sterrenhemel.
     
    Vorm en positie:Schorpioen
    De helderste ster van de Schorpioen werd vanwege zijn positie door de Arabieren al Qualbu’l-Agrab, oftewel 'Hart van de Schorpioen', genoemd. Ook de Grieken hadden een interessante naam voor deze ster, namelijk Antares, was zoiets betekent als 'tegen-Mars'. Deze naam is afgeleid van de rode kleur van de ster er het feit dat Mars en de 'tegen-Mars' elkaar niet vaak ontmoeten. Als u de 'tegen-Mars' eenmaal gevonden heeft, zult u al gauw de scharen en de stekel van de schorpioen vinden. Helaas is dit sterrenbeeld alleen tijdens de zomer zichtbaar en zelfs dan is hij niet helemaal te zien vanwege zijn zuidelijke ligging.
     
    Rechte klimming: 15h 47m tot 17h 59m
    Declinatie: -46 tot -8 graden
     
    Helderste ster: Antares (Magnitude 1.06)
     
    Mythologie:
    Volgens de oude mythe moest de ervaren jager Orion het eiland Chios bevrijden van alle wilde dieren. Dit om de dochter van de koning, Merope, tot zijn vrouw te maken. Ondanks zijn schat aan ervaring is dat hem niet gelukt, dus de koning gaf hem de hand van zijn dochter niet. Orion was hier erg verbolgen over en daarom wilde hij alle dieren op de wereld doden. Hierdoor werd Gaia, de godin van de Aarde, erg bang. Ze stuurde een kleine, maar gevaarlijke schorpioen op Orion af om hem tegen te houden. Artemis vond Orion leuk en wilde hem beschermen. Zij loste het conflict op een makkelijke manier op. Ze plaatste zowel Orion als de Schorpioen in de hemel, maar dan wel ver uit elkaar. Tot op de dag van vandaag zijn Orion en de Schorpioen nooit tegelijkertijd te zien.
     
    Astrologische betekenis: Mensen die geboren zijn onder het sterrenbeeld Schorpioen hebben een sterke wil en veel zelfvertrouwen. Ze zijn erg passioneel en kunnen snel jaloers en soms zelfs wraakzuchtig zijn. Schorpioenen zijn eerlijk en oprecht en kunnen anderen daarmee helpen, maar ook pijn doen. Het element van de Schorpioen is water.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Weegschaal, Wolf, Winkelhaak, Altaar, Zuiderkroon, Boogschutter

  • Pegasus

    Het sterrenbeeld Pegasus stelt een gevleugeld paard voor, dat op zijn kop staat. Men herkent Pegasus makkelijk aan zijn 4 hoofdsterren, die een vierkant vormen. Dit wijd uitgestrekte sterrenbeeld bevindt zich in de buurt van de noordelijke hemelequator. Een aantal bijzondere sterrenclusters en een spiraalvormig sterrenstelsel maken Pegasus tot een interessant object om met de telescoop te bekijken.
     
    Vorm en positie:Pegasus
    Het lichaam van Pegasus wordt gevormd door vier sterren die samen een vierkant vormen. Drie andere sterren vormen de hals en de kop van het gevleugelde paard. Dit sterrenbeeld bevindt zich in de buurt van de hemelequator. Bijzonderheden van dit sterrenbeeld zijn onder andere de bolvormige sterrenhoop M15, die ongeveer 30.000 lichtjaar verwijderd is. Met een gewone verrekijker kan deze herkend worden als een nevelige vlek. Daarnaast bevat Pegasus een spiraalvormig sterrenstelsel (NGC 7331), dat op een afstand van 60 miljoen lichtjaar ligt. Om dit soort objecten te bekijken is een goede telescoop nodig.
     
    Rechte klimming: 22h 57m tot 2h 39m
    Declinatie: +22 tot 53 graden
     
    Helderste ster: Epsilon Pegasi (Enif)
     
    Mythologie:
    In de Griekse mythologie was Pegasus een heldhaftig, gevleugeld paard met magische krachten. Het was niet makkelijk om Pegasus te temmen. De held Bellerophon heeft dit echter klaargespeeld, maar daarop begaat hij de ondeugd van mateloosheid. Hij haalt zich in zijn hoofd dat hij kan opstijgen naar de goden. De goden en godinnen van Olympus steken een stokje voor deze heiligschennis en sturen een steekvlieg, die Pegasus onder de staart prikt. Pegasus gooit Bellerophon van zijn rug en Bellerophon moet zijn zucht naar onsterfelijkheid met de dood betalen. Later ontstaan er door de hoefslag van Pegasus twee bronnen, een in het gebergte en een in Troezen.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Hagedis, Zwaan, Vosje, Dolfijn, Veulen, Waterman, Vissen, Andromeda

  • Hagedis

    De Hagedis is een onopvallend en klein sterrenbeeld. Hij bevat slechts één ster die helderder is dan magnitude 4. De hagedis behoort niet tot de klassieke sterrenbeelden, omdat hij pas veel later ontdekt is.
     
    Vorm en positie:Hagedis
    De Hagedis valt niet erg op en grenst aan de noordzijde aan Cepheus, aan de linkerkant aan de Zwaan en in het zuiden aan Pegasus. Ten oosten liggen de sterrenbeelden Andromeda en Cassiopeia.
     
    Rechte klimming: 21h 57m tot 22h 57m
    Declinatie: +35 tot +56 graden
     
    Helderste ster: Alpha Lacertae
     
    Mythologie:
    Het sterrenbeeld Hagedis behoort niet tot de klassieke sterrenbeelden. Toch doen er een aantal interessante verhalen de ronde over de Hagedis, zodat het toch bijna een mythe is. Dit sterrenbeeld werd in het jaar 1687 door de astronoom Johannes Hevelius ingevoerd. Het schijnt echter dat deze constellatie al in 1679 door de Fransman Augustin Royer als aandenken aan Ludwig XIV benoemd is als 'Scepter' of 'Sceptrum'. Deze begrippen hebben te maken met de scepter van het recht, of de scepter van Justitia. Vanwege de politieke achtergrond van deze naam, heeft de naam Hagedis het uiteindelijk gewonnen.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Andromeda. Cassiopeia, Zwaan, Cepheus, Pegasus

  • Cepheus

    Het sterrenbeeld Cepheus is naast Cassiopeia en de Draak iets minder indrukwekkend. Cepheus is een sterrenbeeld uit de collectie van Ptolemeus en is een van de oudste sterrenbeelden. Omdat Cepheus het hele jaar door zichtbaar is, is dit een van de 'circumpolaire' sterrenbeelden.
     
    Vorm en positie:Cepheus
    Cepheus bevindt zich vlakbij de noordelijke hemelpool en heeft geen ster die helderder is dan magnitude 2. Daardoor is dit sterrenbeeld minder opvallend dan zijn buren (Cassiopeia en Draak), die meer heldere sterren bevatten. Het zuidelijke deel van Cepheus ligt in een uitloper van de Melkweg. Zijn vele variabele en dubbele sterren zijn erg mooi om te bekijken, zoals bijvoorbeeld de beroemde Delta Cephei.
     
    Rechte klimming: 20h 1m tot 9h 3m
    Declinatie: +53 tot +88 graden
     
    Helderste ster: Alpha Cephei (Alderamin)
     
    Mythologie:
    Volgens de Griekse mythe dacht Cassiopeia, de vrouw van koning Cepheus, dat ze mooier was dan de dochters van de zeegod Nereus. Daarom eisten de dochters dat Cassiopeia gestraft werd. Poseidon, de oppergod van de zee, stuurde toen een monster op haar af. Uiteindelijk werd ze gered door Perseus. Tot op de dag van vandaag hebben ze beiden een plekje in de hemel.
     
    Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het gehele jaar
     
    Naastgelegen sterrenbeelden: Zwaan, Hagedis, Cassiopeia, Giraffe, Draak, Kleine Beer

Onderdelen 1 tot 10 van totaal 43

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5