Jachthonden

Jachthonden' is een sterrenbeeld dat pas laat is toegevoegd door Hevelius. Hij voegde in 1690 een aantal sterrenbeelden toe in zijn hemelatlas, waaronder de 'Jachthonden'. Dit sterrenbeeld is erg populair bij sterrenfotografen, dankzij zijn heldere sterren en goede zichtbaarheid.
 
Vorm en positie:Jachthonden
Het sterrenbeeld 'Jachthonden' is relatief helder en kan in donkere nachten zelfs met het blote oog makkelijk gevonden worden. Dit sterrenbeeld bevat veel mooie objecten, waar onder een bolvormige sterrenhoop en sterrenstelsels met veel interessante dubbelsterren. Veel van deze objecten waren al bekend bij Charles Messier, die deze opnam in zijn catalogus. Messier ontdekte bijvoorbeeld het sterrenstelsel M51, een spiraalvormig sterrenstelsel dat 30 miljoen lichtjaar ver is.
 
Rechte klimming: 12h 6m tot 14h 7m
Declinatie: +27 ° tot +52 °
 
Helderste ster: Alpha Canes Venatici
 
Mythologie:
De 'Jachthonden' is een later toegevoegd sterrenbeeld. Dit is een zogenaamd modern sterrenbeeld, dat door onder anderen Johannes Hevelius in zijn sterrenatlas is opgenomen. In tegenstelling tot de zogenaamde 'klassieke' sterrenbeelden hebben de moderne sterrenbeelden geen mythologische betekenis, omdat ze pas veel later toegevoegd zijn.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Grote Beer, Hoofdhaar, Ossenhoeder