Cassiopeia

Cassiopeia is een opvallend sterrenbeeld in de noorderhemel. Cassiopeia is vanaf ons halfrond het gehele jaar zichtbaar. In het sterrenbeeld Cassiopeia bevindt zich een interessant hemellichaam, Cassiopeia A, die op de zon na de sterkste radiobron in de hemel is. Het gaat hierbij om het overblijfsel van een supernova, die in 1680 zichtbaar was vanaf de aarde. Hier is helaas geen registratie van bekend.
 
Vorm en positie:Cassiopeia
De vijf belangrijkste sterren van dit sterrenbeeld vormen de letter 'W'. De middelste punt hiervan wijst in de richting van de Poolster. Dit sterrenbeeld is daarom makkelijk te vinden in de sterrenhemel.
 
Rechte klimming: 22h 57m tot 3h 41m
Declinatie: +47 tot 78 graden
 
Helderste ster: Alpha Cassiopeiae (Schedir)
 
Mythologie:
In de Griekse mythe beweerde Cassiopeia mooier te zijn dan de dochters van de zeegod Nereus. Nereus deed daarop zijn beklag bij Poseidon, die als straf de dochter van Cassiopeia, Andromeda, aan het zeemonster Kepheus wilde offeren. De held Perseus redde Andromeda en bood haar zijn hand aan. Cassiopeia was daar weinig van onder de indruk en stemde met tegenzin in met het huwelijk. Tijdens de bruiloft vecht Perseus met een rivaal, die vervolgens in een steen veranderde. Poseidon maakte een eind aan dit dramatische verhaal door Cassiopeia en Kepheus naar de hemel te sturen.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het hele jaar door, voornamelijk in de herfst
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Andromeda, Ossenhoeder, Hagedis, Giraffe, Cepheus, Kleine Leeuw, Leeuw, Perseus