Hercules

Het sterrenbeeld Hercules is een van de 48 klassieke sterrenbeelden die door Ptolemeus is beschreven en is nu een van de 88 moderne sterrenbeelden. Het is het op vier na grootste sterrenbeeld in de hemel. Bij de oude Grieken heette dit sterrenbeeld 'Engonasin', wat 'de knielende' betekent. In de Griekse mythologie wordt de 'knielende Hercules' afgebeeld op het moment dat hij verscheurd wordt door rouw omdat hij in een waan zijn vrouw en kinderen gedood heeft.
 
Vorm en positie:Hercules
Hercules wordt afgebeeld als een 'knielende man'. Hercules is het op vier na grootste sterrenbeeld in de hemel. Slechts drie van zijn sterren zijn helderder dan magnitude 3. Zijn helderste ster is Beta Herculis, met een magnitude van 2.8. Hercules valt daarom niet bijzonder op. Hij is te vinden tussen het sterrenbeeld Lier en de opvallende Noorderkroon. Hercules staat in de richting van onze Apex en beweegt met onze planeet mee op een snelheid van momenteel 20 km per seconde. Voor sterrenkijkers bevat Hercules twee interessante sterrenclusters, die zelfs met een gewone verrekijker gezien kunnen worden.
 
Rechte klimming: 15h 48m tot 18h 57m
Declinatie: +3 tot 51 graden
 
Helderste ster: Beta Herculis (Kornephoros)
 
Mythologie:
Nadat Hercules zijn vrouw en kinderen uit woede had gedood, Gaf het Orakel van Delphi hem de goede raad om voor zijn misdaad te boeten door een aantal goede daden te verrichten. Daarop voerde hij de 12 werken voor koning Eurystheus uit - en het werd hem daarbij niet makkelijk gemaakt. Dankzij zijn kracht en intelligentie kon Hercules de werken toch geheel uitvoeren. Heracles stierf uiteindelijk op een zelfgebouwde brandstapel op de berg Oite. Zijn ziel ging toen naar de hemel, waar hij zich bij zijn vader Zeus en de andere goden voegde.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Arend, Ossenhoeder, Draak, Lier, Slangendrager, Slang, Pijl, Vosje