Tweelingen

Tweelingen is een erg bekend sterrenbeeld van grote astrologische betekenis. Zijn noordoostelijke deel wordt gekruist door de Melkweg en hij is tijdens de winter goed zichtbaar, als er grote clusters van sterren te zien zijn in de hemel. Omdat de Tweelingen op de ecliptica ligt, loopt de baan van de zon, maan en planeten dwars door dit sterrenbeeld.
 
Vorm en positie:Tweelingen
De Tweeling lijkt op twee mensen die naast elkaar staan. De hoofden van deze twee personen symboliseren de beroemde Romeinse Dioskouren: Castor en Pollux. Pollux, de helderste ster van de twee, is maar 34 lichtjaren van de aarde verwijderd. Hij geeft een oranje gloed af en is onderdeel van de beroemde winterzeshoek. Castor is een systeem van meerdere sterren en bestaat uit twee hoofdsterren en drie secundaire sterren.
 
Rechte klimming: 06h 00m tot 08h 08m
Declinatie: +10 tot +35°
 
Helderste ster: Beta Geminorum (Pollux)
 
Mythologie:
De namen van de onafscheidelijke tweelingbroers, zoals ze in de Griekse mythologie voorkwamen, zijn Castor en Polydeukes, die tijdens de Romeinse tijd Castor en Pollux werden. Castor is de zoon van koning Tyndareus van Sparta en Pollux is de zoon van Zeus. Daarom was één van hen een onsterfelijke halfgod, terwijl de andere gewoon sterfelijk was. Samen beleefden de tweelingbroers het heldhaftige avontuur van de Argonauten, wat beschouwd wordt als het op twee na belangrijkste epos uit de Griekse literatuur, na de Ilias en de Odyssee. Tijdens een ruzie met vrienden werd Castor gedood, waarna Polydeuces zijn vader Zeus vroeg of hij zijn sterfelijkheid met zijn broer mocht delen. Vanaf dat moment brachten ze hun tijd door in de onderwereld, die ooit op de berg Olympus, de berg van de goden was. In naam van de broederliefde werden ze samen in de hemel geplaatst.
 
Astrologische betekenis: Mensen die zijn geboren onder het sterrenbeeld Tweelingen worden gezien als vriendelijk en flexibel. Als extroverte en welbespraakte personen, kunnen ze soms een oppervlakkige en grillige indruk maken. Dankzij een scherp waarnemingsvermogen is de Tweeling erg goed in het oplossen van problemen. Het element van de Tweelingen is lucht.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Winter
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Stier, Orion, Kleine Hond, Lynx, Voerman