Kreeft

Kreeft, ook wel bekend onder de Latijnse naam Cancer, is een sterrenbeeld dat zich op de ecliptica bevindt. Ieder jaar bevindt de zon zich van 21 juli tot 10 augustus in het sterrenbeeld Kreeft. Als teken van de dierenriem heeft Kreeft een bijzondere betekenis en invloed op het lot van mensen.
 
Vorm en positie:Kreeft
Kreeft heeft de vorm van twee Y's die bovenop elkaar staan. Het sterrenbeeld is moeilijk met het blote oog te zien, omdat het voornamelijk uit relatief zwakke sterren bestaat. De makkelijkste manier om Kreeft te vinden is door een denkbeeldige lijn te trekken tussen de duidelijk zichtbare sterrenbeelden Tweeling (Gemini - rechts van Kreeft) en Leeuw (Leo - links van Kreeft).
 
Rechte klimming: 7h 55m tot 9h 20m
Declinatie: +7 tot +33 graden
 
Helderste ster: Beta Cancri (Altarf)
 
Mythologie:
Bij het sterrenbeeld Kreeft hoort een interessante legende. Hierin wordt verteld hoe Heracles, de onechtelijke zoon van oppergod Zeus, tegen een waterslang moest vechten. De oppergodin Hera kon Heracles niet uitstaan en stuurde daarom een boosaardige Kreeft op hem af om hem te doden. Het dier beet Heracles zo hard in zijn hiel, dat Heracles woedend werd. Hij pakte de kreeft vast en slingerde hem zo hard de lucht in, dat hij tot in het heelal vloog. Daar is hij nu nog steeds te zien als het sterrenbeeld Kreeft.
 
Astrologische betekenis: Mensen die geboren zijn onder het sterrenbeeld Kreeft zijn vaak gevoelig en emotioneel. Meestal zijn ze introvert en verlegen, maar ze kunnen tegelijkertijd erg sociaal en meevoelend zijn. Ze zijn voorzichtig met geld. Hun element is water.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Winter
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Lynx, Tweelingen, Kleine Hond, Waterslang, Leeuw