Lier

De Lier is een klein, maar opvallend sterrenbeeld dat in de zomerhemel makkelijk te herkennen is. De Lier bevindt zich in de noorderhemel. Men ziet dit sterrenbeeld al gauw, als men weet dat hij zich ten noorden van de Melkweg bevindt. De naam van het sterrenbeeld is afgeleid van een klassiek snaarinstrument, dat ook wel lyra genoemd wordt.
 
Vorm en positie:Lier
De Lier heeft de vorm van een gelijkvormig parallellogram, of de snaren van een Lier. De Lier is goed te herkennen aan zijn zeer heldere hoofdster, Vega. Dit is de op één na helderste ster in de noorderhemel en de op vier na helderste ster van het heelal. De lier bevindt zich ten noorden van de Melkweg en is relatief makkelijk te zien. In dit sterrenbeeld zijn verschillende sterrenclusters in diverse helderheden te zien. Dit maakt de Lier tot een zeer mooi en interessant sterrenbeeld.
 
Rechte klimming: 18h 13m tot 19h 28m
Declinatie: +25 ° tot +47 °
 
Helderste ster: Alpha Lyrae (Wega)
 
Mythologie:
Het snaarinstrument lyra, oftewel de lier, zou uitgevonden zijn door de Griekse god Hermes. Dit muziekinstrument gaf Hermes aan zijn halfbroer Apollo. Apollo werd op latere leeftijd Orpheus, een beroemde zanger en muzikant. Met de Lier misleidde Orpheus Hades, de god van de onderwereld, zodat hij zijn bruid Euridice uit de onderwereld kon redden. Euridice was gestorven door een slangenbeet. Helaas hield Orpheus zich niet aan de regels bij het verlaten van de onderwereld: hij mocht niet achterom kijken, maar deed dat toch. Hij stierf en bij zijn dood werd de lier als eerbetoon in de sterrenhemel gezet. Euridice bleef in de onderwereld.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Draak, Hercules, Vosje, Zwaan