Giraffe

De Giraffe is een groot, maar onopvallend sterrenbeeld in een donker gedeelte van de noorderhemel. Cepheus, Cassiopeia en Perseus zijn de buren van de Giraffe, evenals de Grote Beer, Kleine Beer en de Draak. De Giraffe is een 'modern sterrenbeeld', dat voor het eerst geïntroduceerd werd in 1612 door de Nederlander Petrus Plancius. Hij voegde dit sterrenbeeld toe als opvulling tussen andere sterrenbeelden.
 
Vorm en positie:Giraffe
De Giraffe past precies tussen de drie opvallende sterrenbeelden 'Grote Beer, 'Cassiopeia' en 'Voerman'. Dit sterrenbeeld bevat een aantal interessante objecten, zoals nabijgelegen sterrenstelsels en blauwe en gele superreuzen. Alpha Camelopardalis is bijvoorbeeld een nabijgelegen superreus.
 
Rechte klimming: 3h 15m tot 14h 27m
Declinatie: +52 tot +86 graden
 
Helderste ster: Beta Camelopardalis
 
Mythologie:
Dit sterrenbeeld heeft geen mythologische achtergrond, omdat het een modern sterrenbeeld is. De sterren van de Giraffe behoorden in de klassieke tijd tot geen enkel sterrenbeeld. Pas in het jaar 1612 werd door Petrus Plancius een zogenaamd vulbeeld ingevoegd, dat hij 'Giraffe' of 'Camelopardalis' noemde.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het gehele jaar
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Draak, Kleine Beer, Cepheus, Cassiopeia, Perseus, Voerman, Lynx, Grote Beer