Orion

Orion, ook wel bekend als 'De Jager' is een van de opvallendste en meest indrukwekkende sterrenbeelden in de hemel. Het is een van de oudste sterrenbeelden en bevindt zich op de hemelequator. Orion staat bekend om de Orionnevel, een gebied waarin nieuwe sterren zich vormen. Het karakter dat bij Orion hoort, is een dappere jager met een zwaard die tegen een stier aan het vechten is.
 
Vorm en positie:Orion
Orion bevindt zich bijna direct op de hemelequator en vormt een denkbeeldige verlenging van het equatoriale vlak. De belangrijkste eigenschap van dit sterrenbeeld is de 'riem' van drie sterren, die ook wel 'de drie koningen' worden genoemd. Deze sterren met de namen Alnitak, Alnilam en Mintaka staan ook wel bekend als de 'Ladder van Jacob' of de 'Jacobsstaf'. Deze 'riem' is vanaf het noordelijk halfrond het beste zichtbaar in januari. Het sterrenbeeld Orion kan het makkelijkst gevonden worden door eerst deze drie sterren op te zoeken. De oksel en de linkervoet van Orion worden gemarkeerd door de twee helderste sterren. Betelgeuze, de oksel, is een heldere rode ster. Rigel, de voet, is de op vijf na helderste ster in de hemel.
 
Rechte klimming: 4h 45m tot 6h 25m
Declinatie: +11 tot +23°
 
Helderste ster: Beta Orionis (Rigel)
 
Mythologie:
De naam Orion komt uit de Griekse mythologie. Volgens de mythen was de jager Orion een reus die wilde trouwen met Merope. Zij was de dochter van Oenopion, de koning van Chios. Er zijn meerdere versies van dit verhaal, maar uiteindelijk weigerde Oenopion. Orion was woedend en wilde als wraak alle dieren op de wereld doden. Gaia, de godin van de aarde, was bang voor de bedreiging van Orion en stuurde daarom een schorpioen om hem te vergiftigen. Artemis, de godin van de jacht, beschermde Orion door hem in de hemel zo ver mogelijk van de Schorpioen af te zetten. Daarom zijn deze twee sterrenbeelden nooit samen te zien in de sterrenhemel.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Winter
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Stier, Eridanus, Tweelingen, Haas, Eenhoorn