De Voerman is een van de 48 sterrenbeelden die is beschreven door Ptolemeus. Over ongeveer 13.000 jaar zal de Voerman de hemelequator bereiken. Dit sterrenbeeld is makkelijk te herkennen. De naam Voerman (Auriga) komt van de Babyloniërs en betekent tevens 'stuurman'.
Vorm en positie:
Als men een ster van het naastgelegen sterrenbeeld Stier meerekent, vormt de Voerman een bijna perfecte vijfhoek. Zijn belangrijkste ster, Capella, is de op twee na helderste ster van de noorderhemel. De meest zuidelijke ster Alnath, die de vijfhoek compleet maakt, was voorheen bekend als γ Aurigae in het sterrenbeeld Voerman. Vanaf het moment waarop de grenzen van de sterrenbeelden officieel vastgelegd werden in de "Internationale Astronomische Unie" (IAU), behoorde deze ster tot het sterrenbeeld Stier. Dwars door het sterrenbeeld Voerman trekt de heldere en sterrenrijke baan van de Melkweg. Als gevolg hiervan zijn er in dit sterrenbeeld een aantal interessante objecten, zoals sterrenclusters en heldere nevel te zien.
Rechte klimming: 4h 35m tot 7h 30m
Declinatie: +28 tot +56 graden
Helderste ster: Capella (Alpha Aurigae)
Mythologie:
In de Griekse mythologie wordt Erichthonius met het sterrenbeeld Voerman in verbinding gebracht. Hij was de zoon van Hepaestus, de god van de smeden. Erichthonius was de bedenker van de quadriga, een met vier paarden bespannen strijdkar. Toen hij daarmee Amphictyon versloeg, werd hij koning van Athene. Dit had hij voor het grootste deel te danken aan zijn intelligentie. Na zijn dood beloonde Zeus hem met een plekje in de hemel.
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
Naastgelegen sterrenbeelden: Giraffe, Perseus, Stier, Tweelingen, Lynx