De Ossenhoeder is een typisch lentesterrenbeeld. Hij ligt ver van de Melkweg en is zeer opvallend. Sommige sterrenkijkers zien in de Ossenhoeder een papieren vlieger, anderen zien in het sterrenbeeld een ijshoorntje. De Latijnse naam Boötes betekent letterlijk ossenherder. De zeven sterren van de Grote Beer (rechtsboven van de Ossenhoeder) worden hierbij als ossen gezien.
Vorm en positie:
Dankzij de ligging in de buurt van de Grote Beer is dit sterrenbeeld gemakkelijk te vinden in de hemel. De Ossenhoeder is een circumpolair sterrenbeeld en is daarom het gehele jaar zichtbaar in de noorderhemel. Omdat de Ossenhoeder rijk is aan dubbele sterren, kan hij zelfs met een gewone verrekijker goed gevonden worden. De naastgelegen sterrenbeelden zijn Hercules en Maagd.
Rechte klimming: 13h 35m tot 15h 50m
Declinatie: +7 tot +55 graden
Helderste ster: Arcturus (Alpha Böotis)
Mythologie:
De legende vertelt dat Callisto, een van de nimfen uit het gevolg van de jachtgodin Artemis, zwanger werd van de oppergod Zeus. Daarom werd ze door Artemis verstoten. De vrouw van Zeus, Hera, veranderde Callisto in een beer. Haar zoon Arcas werd een fanatiek jager. Op een dag kwam Arcas tijdens het jagen zijn moeder tegen, maar natuurlijk herkende hij haar niet. Hij probeerde haar te doden. Gelukkig kwam Zeus net op tijd tussenbeide. Hij stuurde moeder en zoon naar de hemel: de moeder als Grote Beer, de zoon als Ossenhoeder.
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
Naastgelegen sterrenbeelden: Draak, Grote Beer, Hoofdhaar, Maagd, Weegschaal, Slang, Noorderkroon, Hercules