Lynx

Al is de Lynx niet zichtbaar vanaf de aarde, het sterrenbeeld bevat een aantal erg heldere sterren. De Lynx is 12 miljard lichtjaar van de Aarde verwijderd en in deze regio worden voortdurend nieuwe sterren gevormd.
 
Vorm en positie:Lynx
De Lynx bevindt zich tussen de sterrenbeelden Grote Beer en Voerman in de noorderhemel. Dit is een onopvallend sterrenbeeld met een grote oppervlakte. De Lynx bestaat uit een ketting van relatief zwakke sterren en ligt in een gebied met weinig omringende sterren. De Lynx kan goed gezien worden in donkere nachten, waarbij men zich kan oriƫnteren aan de hoofdster die een magnitude heeft van ten minste 3.
 
Rechte klimming: 6h 16m tot 9h 42m
Declinatie: +32 tot +61 graden
 
Helderste ster: Alpha Lyncis
 
Mythologie:
Omdat dit sterrenbeeld pas in het jaar 1690 door Johannes Hevelius in zijn hemelatlas opgenomen werd, bestaat er geen Griekse mythe over de Lynx. De naam Lynx zou afgeleid zijn van het feit dat dit sterrenbeeld relatief donker is en men goede ogen nodig heeft om hem te kunnen zien. Het sterrenbeeld kreeg pas vaste grenzen van de 'Internationale Astronomische Unie' (IAU) in het jaar 1930.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het gehele jaar
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Grote Beer, Giraffe, Voerman, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Kleine Leeuw