De Arend is een indrukwekkend sterrenbeeld, dat in de herfst en zomer te zien is in de noorderhemel. Hij ligt op het vlak van onze Melkweg. Zijn belangrijkste ster, Altair, is tien keer zo helder als onze zon. Dankzij zijn helderheid is deze ster een prominente aanwezige in de sterrenhemel.
Vorm en positie:
De belangrijkste ster van De Arend, Altair (α Aquilae), is een hele heldere en daardoor prominente ster. Hij maakt deel uit van de zomerdriehoek. In de nabije omgeving liggen de sterren Tarazed (γ Aquilae) en Alschain (β Aquilae). Samen vormen deze drie sterren de kop van de Arend. De overige sterren vormen de uitgestrekte vleugels van de vogel.
Rechte klimming: 18h 40m tot 20h 35m
Declinatie: -12 tot 8 graden
Helderste ster: Altair heeft een schijnbare magnitude van 0.8m. Samen met de sterren Deneb (Alpha Cygni) in het sterrenbeeld Zwaan en de ster Vega vormt hij de zogenaamde zomerdriehoek.
Mythologie:
Als een van zijn twaalf werken moest Heracles de gouden appels van de Hesperiden roven. Op zijn pad kwam Heracles de onfortuinlijke Prometheus tegen, die vastgeketend was aan een steen. De oppergod Zeus had Prometheus gestraft, omdat hij de tegen de wil van Zeus vuur en verlichting aan de mensheid geschonken had. De arend kwam iedere dag om een stukje van de lever van Prometheus op te eten. Heracles doodde de arend met een pijl en verloste Prometheus van zijn lijden.
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
Naastgelegen sterrenbeelden: Waterman, Dolfijn, Pijl, Hercules, Slang, Schild, Boogschutter, Steenbok