Ram

Ram is een klein sterrenbeeld, maar is van grote betekenis. De heldere sterren α (Hamal), β (Sheratan) en γ (Mesarthim) vormen een curve. De zon Arriveert ieder jaar in het sterrenbeeld Ram op 19 april en blijft daar tot 14 mei. Ram is echter het beste te zien in de herfst.
 
Vorm en positie:Ram
Ram bevindt zich ten zuiden van het zeer onopvallende sterrenbeeld Driehoek en ten westen van Vissen. Ram heeft de vorm van een licht gebogen curve en men heeft heel wat fantasie nodig om in deze vorm een heuse ram te herkennen. Beta Arietis is een dubbelstersysteem. 53 Arietis is een andere interessante ster binnen het sterrenbeeld Ram. Deze ster is nauwelijks zichtbaar met het blote oog en heeft diepe indruk gemaakt op astronomen vanwege zijn hoge snelheid. 53 Arietis beweegt met een snelheid van meer dan 100 km per seconde door de kosmos.
 
Rechte klimming: 01h 46m tot 03h 29m
Declinatie: +10 tot +31 graden
 
Helderste ster: Alpha Arietis (Hamal)
 
Mythologie:
Het sterrenbeeld Ram kwam al voor in de Mesopotamische cultuur, meer dan 5000 jaar geleden. Hij stond toen bekend als de Agrariër. De naam Ram komt uit de Griekse mythe van het gulden vlies. Daarin redt een gevleugelde ram met gouden haren, gestuurd door de goden van Olympus, prins Phrixus. Prins Phrixus zou worden geofferd na een conflict over een erfenis. Als dank offerde Phrixus de ram aan Zeus die hem in de hemel als het sterrenbeeld Ram plaatste. De huid van de ram, het golden vlies, wordt een heilig object en blijft een belangrijke rol spelen in de Griekse mythologie, zoals in de mythe van de Argonauten.
 
Astrologische betekenis: Mensen die geboren zijn onder het sterrenbeeld Ram, zijn vaak passioneel en doelgericht. Een echte Ram is eerlijk en recht voor zijn raap. Dankzij zijn eerlijkheid en meelevendheid is de Ram een fijne persoon om in de buurt te hebben.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Driehoek, Perseus, Stier, Walvis, Vissen