Perseus

Het sterrenbeeld Perseus is circumpolair, wat betekent dat hij het hele jaar door zichtbaar is. Perseus is vooral goed te zien in de herfst, omdat het sterrenbeeld dan hoog aan de hemel staat. Als u Perseus zoekt, kunt u het beste eerst de hoofdster, Capella, van het sterrenbeeld Voerman zoeken. Direct rechts van deze ster ziet u Mirphak, de hoofdster van het sterrenbeeld Perseus.
 
Vorm en positie:Perseus
Het sterrenbeeld Perseus wordt gekruist door het centrum van de Melkweg. Hij ligt ten oosten van de duidelijk zichtbare W-vorm van het sterrenbeeld Cassiopeia. Beginnend bij Mirphak, verschijnt de gestalte van Perseus met zijn lichaam en één been. Ten zuiden van Mirphak vindt men Algol, die erg opvalt vanwege zijn flikkering. In de Griekse mythologie verbeeldt de ongeluksster Algol met zijn flikkerende oog het afgehakte hoofd van Medusa.
 
Rechte klimming: 1h 29m tot 4h 51m
Declinatie: +31 tot +59 graden
 
Helderste ster: Alpha Persei (Mirphak, auch Algenib)
 
Mythologie:
Het verhaal van Perseus is een centrale verhaallijn in de Griekse mythologie. Volgens de legende vertelde het Orakel van Delphi aan Akrisios, koning van de Griekse stadstaat Argos, dat hij op een dag door zijn kleinzoon gedood zou worden. Uit voorzorg liet hij zijn enige dochter Danaë opsluiten in een afgelegen toren. Zonder succes, want Zeus werd verliefd op Danaë en hij vond een manier om haar toch te kunnen zien. Danaë kreeg een zoon: Perseus. Akrisios liet haar en haar zoon in een lege houten kist opsluiten, die vervolgens in zee geworpen werd. Ze spoelden aan op het eiland Seriphos, waar Perseus uiteindelijk met Andromeda trouwde. Beide kregen een ereplaats in de hemel.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Herfst
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Cassiopeia, Andromeda, Driehoek, Ram, Stier, Voerman, Giraffe