Maagd

Maagd is een zeer groot sterrenbeeld dat direct op de ecliptica ligt. De ecliptica is de lijn die de zon ieder jaar opnieuw volgt. Maagd is dan ook een van de 12 tekens van de dierenriem. Een van de meest in het oog springende kenmerken van de Maagd is het grote sterrenstelselcluster, waarin ongeveer 2000 sterrenstelsels te vinden zijn.
 
Vorm en positie:Maagd
Maagd is een uitzonderlijk groot sterrenbeeld en is na de Waterslang het grootste sterrenbeeld van de hemel. Maagd bevindt zich tussen de sterrenbeelden Leeuw en Weegschaal. Qua vorm lijkt Maagd op een zittende vrouw.
 
Rechte klimming: 11h 37m tot 15h 11m
Declinatie: -23 tot +14°
 
Helderste ster: Spica
 
Mythologie:
Er zijn twee beroemde mythen die de oorsprong van het sterrenbeeld Maagd kunnen verklaren. In een Griekse mythe wordt de vruchtbaarheidsgodin Persephone ontvoerd door Hades, de god van de onderwereld. Haar moeder Demeter probeert haar te vinden en vernietigt uiteindelijk, uit pure wanhoop, de hele oogst. In een poging om Demeter te kalmeren, laat Hades Persephone ieder jaar in de lente terugkeren zodat ze haar moeder kan helpen met de oogst. Dit verklaart het feit dat het sterrenbeeld Maagd alleen van maart tot augustus te zien is. Voortbordurend op het thema maagden: de godin Astraea, de dochter van Zeus, was het eeuwige geruzie van de mannen zat en besloot op te stijgen naar de hemel. Zij werd het sterrenbeeld Maagd, waarbij ze de weegschaal van het recht (Libra) in haar handen houdt.
 
Astrologische betekenis: Het sterrenbeeld Maagd hoort bij het element aarde. Zoals bij alle sterrenbeelden van het element aarde, hebben mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn beide benen op de grond. Maagden zijn erg praktisch ingesteld, houden van orde en doen dingen graag volgens de regels. Maagden zijn vaak perfectionisch en meelevend.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Leeuw, Beker, Raaf, Waterslang, Weegschaal, Slang, Ossenhoeder