Andromeda is een sterrenbeeld in de noorderhemel. Net als de Grote Beer is Andromeda het gehele jaar zichtbaar. Voor astrologen is Andromeda een bekend begrip, omdat ze de Andromedanevel (M31) bevat. Dit is een spiraalvormig sterrenstelsel met dezelfde vorm als de Melkweg.
Vorm en positie:
Andromeda wordt verbonden met het sterrenbeeld Pegasus door de ster Alpheratz (rechtsonder op de afbeelding te zien). De drie helderste sterren van Andromeda, Alamak, Mirach en Sirrah vormen een perfecte rechte lijn. Bij goed weer is er net noordelijk van δ Andromedae een licht gloeiende nevelvlek te zien. Dit is het sterrenstelsel M31, de beroemde Andromedanevel.
Rechte klimming: 22h 57m tot 2h 33m
Declinatie: +21° tot +53°
Helderste ster: Alpha Andromedae (ook wel Alpheratz or Sirrah)
Mythologie:
De Ethiopische koning Cepheus en zijn vrouw Cassiopeia hadden de zonde van ijdelheid begaan. Cassiopeia had beweerd mooier dan de Nereïden, de zeegodinnen uit de Griekse mythologie, te zijn. De Nereïden klaagden over deze belediging bij de zeegod Poseidon, die daarop het zeemonster Ketos erop uit stuurde. Ketos vernietigde de hele kustlijn van het land. Volgens een orakel kon het land alleen bevrijd worden van de vloek als Andromeda, het enige kind van de koninklijke familie, geofferd zou worden aan het zeemonster. Andromeda werd genadeloos aan een rots bij de zee vastgebonden om daar te wachten tot ze opgegeten zou worden door Ketos. Gelukkig hoorde de held Perseus van dit plan. Hij versloeg het monster, bevrijdde Andromeda en trouwde met haar.
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het gehele jaar
Naastgelegen sterrenbeelden: Cassiopeia, Hagedis, Pegasus, Vissen, Driehoek, Perseus