Pijl

De Pijl is een sterrenbeeld dat uit slechts een paar sterren bestaat en er inderdaad uitziet als een vliegende pijl. Hierdoor is dit een indrukwekkend en opvallend sterrenbeeld. De Pijl is het op twee na kleinste sterrenbeeld in de hemel. Dit sterrenbeeld komt ook voor op de lijst van Ptolemeus en is een van de oudste sterrenbeelden.
 
Vorm en positie:Pijl
De Pijl bevindt zich ten noorden van het sterrenbeeld Waterman en ziet er daadwerkelijk uit als een pijl die van west naar oost vliegt. De Pijl wordt gevormd door vier sterren van de grootte 3 en 4. Het sterrenbeeld Pijl ligt op onze Melkweg en wel tussen de sterrenbeelden Zwaan en Arend. Andere buren van de Pijl zijn het Vosje, Hercules en de Dolfijn.
 
Rechte klimming: 18h 57m tot 20h 20m
Declinatie: +16 tot +21 graden
 
Helderste ster: Gamma Sagittae
 
Mythologie:
Ooit zou Prometheus het vuur uit de hemel gestolen en naar de mensen gebracht hebben. De oppergod Zeus liet hem daarvoor bestraffen. Hij liet Prometheus vangen en naar de naarste uithoek van de Kaukasus brengen. Daar liet hij hem aan een rots boven een afgrond bungelen. De dief moest het daar uithouden zonder eten, drinken en slaap. Iedere dag kwam de Arend Ethon en at een stukje van de lever van Prometheus op. De lever groeide echter iedere dag weer aan, omdat Prometheus onsterfelijk was. Op een dag kwam de Griekse held Heracles, die de Arend met een pijl doodde. Nu staat de pijl als eerbetoon in de hemel. Een ander verhaal vertelt over de Pijl als een kosmisch licht.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Zomer
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Hercules, Arend, Dolfijn