Leeuw

De Leeuw is een zeer markant sterrenbeeld in de lentehemel. De Leeuw is van bijzondere astrologische betekenis, want hij bevindt zich op de ecliptica en is daarmee een van de 12 tekens van de dierenriem.
 
Vorm en positie:Leeuw
De Leeuw is te herkennen door een gebogen sterrenlijn, die ook wel bekend staat als de sikkel. Deze lijn zou de manen van de leeuw verbeelden. De heldere sterren uit dit sterrenbeeld, zoals Denebola, Regulus, Algeiba (γ) en δ Leonis vormen het lichaam, terwijl de sterren ζ μ and ε Leonis het hoofd vormen. In het sterrenbeeld Leeuw zijn ook een paar interessante tweelingsterren te zien.
 
Rechte klimming: 12h 00m tot 9h 15m
Declinatie: +0 tot +30°
 
Helderste ster: Alpha Leonis (Regulus)
 
Mythologie:
In de Griekse mythologie vertegenwoordigt dit sterrenbeeld de Nemeïsche Leeuw, die alle dorpen en steden in de omgeving van de plaats Nemea verwoestte. Dankzij zijn bijzondere vacht was de leeuw onschendbaar - geen wapen drong tot hem door. De Griekse held Heracles, ook wel bekend als Hercules, kreeg 12 opdrachten van Zeus. Een daarvan was het verslaan van de Nemeïsche Leeuw. Na een mislukte poging met een zwaard, wurgde hij de leeuw met zijn blote handen. Vervolgens trok Heracles de vacht van de leeuw aan en werd daardoor zelf onschendbaar. De god Zeus bewees de leeuw zijn laatste eer door hem een plekje in het firmament te geven.
 
Astrologische betekenis: Mensen die onder dit sterrenbeeld geboren zijn, zijn vaak erg sociaal, zelfverzekerd en succesvol. Dankzij hun generositeit en egoïsme zijn ze vaak goede leiders. De Leeuw heeft een goed hart, helpt vaak en heeft daardoor veel vrienden. Het element van de Leeuw is vuur.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Kleine Leeuw, Kreeft, Sextant, Beker, Maagd