Draak

De draak is een sterrenbeeld in de noorderhemel dat het hele jaar zichtbaar is. De Draak is alleen zichtbaar vanaf het noordelijk halfrond, mensen in het zuidelijk halfrond kunnen dit sterrenbeeld dus niet zien. Zijn sterren zijn niet erg helder: de Draak bevat slechts 3 sterren met een magnitude helderder dan 3.0. Dit was een van de 48 sterrenbeelden die de beroemde astronoom Ptolemeus in zijn boek verwerkte en een van de 88 sterrenbeelden die vandaag de dag nog bekend zijn.
 
Vorm en positie:Draak
De vorm van het sterrenbeeld Draak is vrij uitgestrekt en daardoor een indrukwekkende verschijning in de sterrenhemel. Hij is makkelijk te vinden met het blote oog. De Draag baant zich een weg langs de Kleine en Grote Beer. De makkelijkste manier om de Draak te vinden, is door eerst zijn hoofd te zoeken. Zijn hoofd bestaat uit vier sterren ten noorden van het sterrenbeeld Hercules. Het sterrenbeeld Draak eindigt met Thuban, de Poolster van 4000 jaar geleden.
 
Rechte klimming: 9h 20m tot 20h 54m
Declinatie: +47 tot 86 graden
 
Helderste ster: Gamma Draconis (Thuban)
 
Mythologie:
De Griekse mythologie vertelt over de appels van de Hesperiden, die eeuwige jeugd zouden geven. Deze appels werden bewaakt door een gevaarlijke draak. Hercules versloeg de draak in een van zijn twaalf werken, waarna hij de appels uit de boom roofde. In de Romeinse mythologie vertegenwoordigt het sterrenbeeld de draak die werd gedood door de godin Minerva en vervolgens in de hemel geslingerd werd.
 
Het beste zichtbaar in het jaargetijde: Het hele jaar door, voornamelijk in de lente
 
Naastgelegen sterrenbeelden: Kleine Beer, Grote Beer, Cepheus, Ossenhoeder, Lier, Zwaan, Giraffe